Sok-sok elfoglaltság miatt késve de meg nem törve újra jelentkezem! Most nincs kedvem begépelni a napló következő részét (meg aztán azt lefordítani), így kénytelenek vagytok beérni némi általános útmutatóval és Gyíkkal a caminóval kapcsolatban. :)

Kivel mentél?

Bár ezt már leírtam egyszer, de ismét sokan megkérdezték… egyedül mentem. Teljesen egyedül és mégsem voltam szinte soha egyedül. Azt hittem lesz időm elmélkedni az élet nagy kérdésein, de nem volt. Túlságosan sok jó ember vett körbe ahhoz, hogy ne barátkozzak és beszélgessek és zarándokoljak velük :)

És csak úgy szóba álltál ott a zarándokokkal? De… hogyan?

Adta magát a helyzet. Ha egy Isten háta mögötti mezőn bandukolsz egymagadban és egy fa árnyékában ücsörög egy másik zarándok és már három órája nem láttál senkit, akkor a világ legtermészetesebb dolga, hogy köszönsz neki.Vagy ő neked. És megkínál keksszel. Mert hogy a zarándokok egyrészt egy titkos, összetartó társaság tagjai, másrészt- mint az általunk szerkesztett Encyclopaedia Pilgrimae is említi-,csokis kekszen és főtt tésztán élnek. Egyszóval, főleg a szerényebb pénztárcájú zarándokok bizonyulnak igen adakozónak. Már ami a kekszet és a vizet illeti :D


Végig azokkal mentél, akiket első nap megismertél?

Nem. Mindenki más tempóban gyalogolt. Volt, akit csak első nap láttam, meg az utolsón, a misén :D És úgy ugrott a nyakamba, mintha régi jó barátok lennénk. Van akivel naponta találkoztam esténként a szálláson, volt, akit háromnaponta láttam meg véletlenül és persze rengeteg olyan volt, akiket, fájdalom, sose láttam újra… Sokszor jó volt együtt menni, de mindig volt valaki, akire épp rájött az egyedül-mehetnék. Ilyenkor csak annyit mondott, hogy most inkább lehagyna minket. Soha senki nem sértődött meg e miatt persze :)

Egyetlen hátizsákkal…??! Két hétig?

Igen. Két póló, hosszú- és rövid nadrág, fehérnemű (3 garnitúra),  tisztasági szerek, pici törülköző, könnyű flipflop, egy pulcsi és egy poncsó. Ez nyolc kiló… Nem hiszitek el, de tényleg nem kell több! (én se hittem el, azóta is problémás a bal térdem…) Csak ne kövessétek el azt a hibát, hogy MINDEN cuccot kimostok.. mindig legyen legalább egy garnitúra száraz ruha… mert totál szívás, mikor reggel arra ébredsz, hogy hiába volt este kellemes az idő, egyetlen száraz zoknid sincs (tapasztalat.)

De én Nő vagyok… nem bírom ki két hétig smink/csini pólók/ékszerek/stb nélkül!

De. //vagy ne menj zarándokolni…

Mennyibe kerül egy napi életben maradás?

15 euróba, ha ügyes vagy és még távol jársz Santiagótól. Leónban még 5 Euróért tudtam megszállni, Sarriában már 10 volt a legolcsóbb szállás (és onnantól kezdve már teljesen mindegy, hogy önkormányzati vagy magán szállásra mész, mármint árban. A színvonalkülönbség megmarad.) szóval, az út elején 5 € a szállás plusz napi minimum 8 € a kaja: szupermarketben a legolcsóbb halkonzerv, víz (bár ezt lehet ugye út menti kutakból nyerni, szóval én pl. ezzel spóroltam), egy kis kenyér, este készítesz magadnak tésztát , egy cafe con leche. És cervesa, mert megérdemeljük ugye :D Ajánlom figyelmetekbe a csoki darabos magdalenát, azt, amiből 12 van egy csomagban és az út elején 80 cent, a végén már 1€20.. :D Azzal én három napig kihúztam a napi nasit.A szédelgés- hirtelen vércukoresés elleni harc legfőbb és legfinomabb eszköze ez :D

Az út vége felé azért a napi kaja ára is felkúszik nap 10€-ra. A szupermarketben ugyanannak a terméknek az árai felmennek…

De ha okos vagy, társulsz más zarándokokkal és olyan szálláson szálltok meg, ahol van konyha és együtt főztök. (ilyenkor persze lehet, hogy vegákat fogsz ki, mint én… de ők is istenien főznek!!!) Vagy csak nagyon szomorú ábrázattal nyammogsz szegényke vacsidon… valaki biztosan megsajnál majd és felkínálja a vacsorájának egy nagy részét, hogy edd meg… (vagy szimplán leültet az asztalhoz és nem engedi, hogy addig felállj, amíg nem etted tele magad!! :D) Végső esetben minden szálláson van hűtő, legtöbbször ott felejtett finomságokkal, lehet mosómedvéset játszani :) Én is hagytam hátra virslit az egyik szálláson. Remélem, valakinek jól jött :)

Bolt kb négy óránként van, szóval nyugalomság. Kutak egy-két-három óránként. Bár kétóránként. Egyszóval, ha akarnál, se tudnál éhen veszni. (a Francia útról beszélünk!)

Mára ennyi. Várom a további kérdéseket. Lehetnek egészen banálisak is :D

Folyt.köv.

Advertisements